RolePlay

A LA-RP Hungary wikiből

Tartalomjegyzék

Nos. Ez a leírás (leginkább) a kezdőknek készült. Szóval, mi is az az RP, IG, IRL? Ugye kérdezhetné egy újonc játékos, akinek fogalma sincs róla. A RolePlay nyers fordításban "SzerepJáték". A RolePlay szervereken (mint a LA-RP (RP = RolePlay) fontos, hogy úgy játssz, ahogy IRL is viselkednél. Ezért nem DMelhetsz, meg ölhetsz mindenkit ok nélkül, sem üthetsz el embereket, sem csitelhetsz.'

Szerep

Ez talán a leges legfontosabb az egész szerveren. Sok újonc nem tudja, hogy mi is az a szerep. Mikor mondasz valamit, azt a karaktered mondja, azaz ha simán beírod, hogy "Szia", akkor azt fogod látni, hogy "X_Y mondja: Szia". Ha meghaltál, akkor mindent elfelejtesz, ezért halál után szerepben nem mondhatod, hogy "Ki ölt meg?", vagy ilyesmi, ezért azt OOC-ben (szerepen kívül) kell mondanod, a /b paranccsal, vagy kettős zárójel közé teszed a mondanivalódat. Pl. (( Meghaltam )). Ezt nagyon fontos megtanulnod, mert az adminok nagyon szigorúak, és ha szerepbe mondasz olyat, amit nem is tud a karaktered, akkor büntetést is kaphatsz.

Rövidítések

Ugye mikor fellépsz, és még nem nagyon RolePlay-oztál, kérdezhetnéd, hogy mit makognak a playerek, pl. IC, OOC, IRL...


IC (In Character) - Szerepben (Amit a karaktered mond)

OOC (Out Of Character) - Szerepen kívül (!! /b !!)

IG (In Game) - Játékban

IRL (In Real Life) - A valóságban

RP (Role Play) - Szerep játék

Ölés / Gyilkolás

Ez is egy fő probléma szokott lenni egy RolePlay szerveren, hogy ok nélkül ölsz másokat. A RolePlay szervereken tilos a DM (DeathMatch), azaz az ok nélküli ölés.

Okkal természetesen megölhetsz valakit, pl. ha kinyírta a feleségedet, vagy a gyerekedet. De olyan kis piti dolgokért, mint kocsilopás, nem tanácsolt, hogy kinyírd, mert a valóságban sem ezt tennéd.

A szerveren tilos még a DB (Drive By), azaz kocsival nem üthetsz el embert, nem taposhatsz el mást.

Kérünk téged, hogy ezt tartsd be, mert büntetést kaphatsz érte.

Halál

Ez is egy probléma a RolePlay szervereken, ugyanis vannak olyan játékosok, akik nincsenek tisztában a halállal. Ha meghalsz, akkor a karaktered (!) el felejt (!) mindent, azaz halál után nem emlékezhetsz sem arra, hogy ki ölt meg, sem arra, hogy hogyan, mi által haltál meg.

A szerveren tilos az RK (RevengeKill), azaz a halál utáni bosszú. Tehát, mint részleteztem, halál után nem mehetsz vissza megölni azt, aki megölt, semmi áron!

Hősködés, kényszerített szerepjáték(előny szerzése PG által)

Hősködés: A valóságban sem hősködsz állandóan, főleg ha hátrányban vagy. Tegyük fel egyedül vagy és sokan céloznak rád. A valóságban ilyenkor mit tennél? Elfutnál? Neem, mert akkor addig lőnek amíg mozogsz. Ezért engedelmsekedni kell sajnos, ha többen vannak ellened. Kényszerített szerepjáték: Sokszor van olyan, hogy le akarsz ütni valakit, hogy elmenekülj egy nem kellemes szituációból. Tegyük fel, egy rabló elkap, és te meg akarsz lógni amikor hátat fordít neked. Ilyenkot a többség ezt írja be.: "/me leüti a rablót és elfut" de ez nem helyes. Helyes akkor lesz, ha a /megpróbál(ja) parancsot használod, ezzel a paranccsal megpróbálsz valamit. Ha nem sikerül nem próbálhatod újra, mert a valóságban is kifáradnál ha egy dolgot sokszor próbálnál mégsem megy, és a rabló is mérges lenne rád előbb-utóbb. Ugrándozás: Az ugrándozás is egy fajta előny szerzés, például ha üldöznek és ugrándozol hamarabb eljutsz A pontból B pontba. Akkor ugrándozhatsz csak, ha a valóságban is minden második ember ugrándozva fog közlekedni, addig nem. További nem alkalmazható előnyszerzési lehetőségek.: Bugok kihasználása, nonos vezetés, cheat.. Ezekért ban jár!

Kevés az életed, vagy hírtelen sok életet veszítesz. Összeesel.. Mi a teendő?

A valóságban ha nagyon rosszul érzed magad, és véletlenül összeesnél nem biztos, hogy tudnád hívni a mentőket, de szerencsére itt ez a lehetőség megadatik. Ha összeesel hívhatod a mentőket a /service medic paranccsal. Ha nincs mentős? Vehetsz kötszert a 24/7 üzletekben a /buy *szám* parancs segítségével, és /msegit paranccsal felsegítheted magadat. De akár kiáltozhatsz is segítségért(/s Segítség, nagyon fáj a bordám áhh), és a közelben lévőknek kötelességük segíteni. A valóságban is van egy ilyen törvény, ha segíthettél volna egy balesetnél(úgy hogy életet menthettél volna) de nem tetted, ennek következtében meghalt az illető a valóságban is lecsuknak!!! Szóval ha látsz valakit a földön, úgy mint a valóságban itt is kötelességed minden segélynyújtást megadnod, hívod a mentőt, elmész kötszerért vagy akár fel is segíted a /segit paranccsal...

BankRablás

Kezdjük a bankrablás valóságbeli formájával. A fickó besétál a bankba, előrántja a FEGYVERT, és elkezd kiabálni, követelőzni stb. A játékban nem így megy. Nem arról van szó, hogy hogy kell bankot rabolni(a parancsokról), hanem a BANKRABLÁS MENETÉRŐL. Először is, ha egy nagy banda elmegy a bankba bankot rabolni, és talál valakit a bankban biztosan NEM ENGEDI EL. Ha egyedül mész bankot rabolni vagy páran mentek csak, MEGVÁRJÁTOK AMÍG KIÜRÜL A BANK és csak úgy mentek be. Lementek a széfbe, rászerelitek a bombát, ezt is rpsen, VAN IDŐD, a valóságban sem fél perc! Ha megvan akkor felrobbantod, ekkor jelez már a rendőröknek, de akkor sem viheted egyből a pénzt. A c4 robbanásakor keletkezik egy kis füst amiben nem tudod kipakolni a pénzt, szóval még odavánszorogsz(/me köhög esetleg, de ezt nem muszáj), és itt jön az RP kezdete.NEM 2 MÁSODPERC ALATT RABOLSZ, mert a valóságban annyi idő alatt az öreg néni pénztárcáját sem veszed el. Szépen /ME-VEL bepakolod a pénzt a táskába, felemeled a táskát, és kisétálsz ha addigra nem értek oda a rendőrök, /ME-VEL bepakolod a zsákmányt és lelépsz. HA odaértek a rendőrök akkor taktikásan egy kis lövöldözést lehet csinálni. Ha a rendőrök nem jönnének le a széfbe nyugodtan kimehetsz a bank előtérbe, akár a golyóálló üveg mögé is bemehetsz, megpróbálhatod védeni magad. AZONNAL NEM SZABAD LŐNI a rendőrökre, mert az SK, ami egy szabály, ez azt jelenti amikor leteszi az embert a belsőbe nem lőhetsz rá azonnal, mert nem biztos hogy betöltötte neki, meg amúgy sem, lehet hogy csak tárgyalni akar. Szóval egy kis szemezés után máris lőhetsz ha nincsenek sokkal többen. Ha tárgyaló jön, mert előfordulhat, hogy a rendőrség tárgyalni akar a bankrablókkal, akkor A TÁRGYALÓT NE RABOLJÁTOK EL ÉS NE LŐJJÉTEK LE, mert akkor nem tudja tovább adni a bennt szerzett információt, hogy mik a követelések, stb. HA sok rendőr céloz rátok NEM mehetsz el mert az HŐSKÖDÉSNEK számít! Ha elkap a rendőr akkor sem szidhatod, nem rádiózhatsz mert ők voltak előnyben. Ha valahogy mégis KIJUTNÁL a cik-cak-ban futás nem engedélyezett, mivel a valóságban már egy tölténytől nagyon nehezen fogsz tudni koncentrálni a menekülésre, a játékban nem így van, de azért sem kellene össze-vissza futkározni.

Az ismeretlenben történő beszéd

Sok ember tudja, hogy a /l ; /sv ; /bv ; /va parancsok arra vannak, hogy álcázzuk a nevünket. Ezeket nem igazán kell használni csak a bérgyilkosoknak vagy akkor amikor nagyon titkosan még az OOC találkozást is el akarjuk kerülni valamilyen ok/okok által. Nem arra vannak ezek a parancsok, hogy ezekkel hülyéskedj, mert "ÚGYSEM TUDJÁK MEG HOGY ÉN VOLTAM"... Az adminok fél perc alatt megnézik, hogy te voltál és páros lábbal rúgnak ki. Szóval hiába írod /va-ba a hülyeségeidet meg /bv-ben a szidásokat, ugyanúgy megkapod a bűntetést, még súlyosabb is lesz mivel titkoltad.

A valósághű viselkedés az utakon

Legelső lépés, hogy megszerzed a jogosítványt egy oktatótól, anélkül a valóságban sem vezethetsz, ha igen akkor börtönbe csuknak, és sokkal több időre mint amennyit a játékban kapnál érte. A jogosítványt úgy szerezheted meg, hogy felhívsz egy oktatót, és lerakod a vizsgát. („/oktatók” és felhívod az egyik oktatót) Ha beültél az autóba, tanácsos bekötnöd magad ( /me beköti a biztonsági övét ), ha ezt nem teszed meg, ütközésnél nem írhatod: /me-t megvédi az öv ( hiszen be sem kötötted magad ). Ha balesetet szenvedsz, minden esetben használjátok a „/me” –t ( Pl.: /me beverte a szélvédőbe a fejét és elájul ). Ha bekötötted az övet a /me paranccsal az elején, akkor be is írhatod: /me-t megvédi az öv. Ha súlyos balesetet szenvedsz, nem hajthatsz tovább, mintha mi sem történt volna! Ha megsérültél ( és összeestél ), akkor: „/service medic” és már jönnek is érted a mentősök, hogy ellássanak. De bárkit a környezetedben megkérhetsz, hogy lássa el a sebeid. Ha véletlenül a semmi közepén kötnél ki hívhatod barátaidat is, de akár magadat is felsegítheted. ( Kötszert a 24/7 üzletekben vásárolhatod meg – „/buy” majd „ /buy [kötszer száma]” ) A piros lámpánál meg kell állni, ha ezt nem teszed meg, akkor az a jogosítványod elvesztésébe is kerülhet, úgy mint a valóságban! Ha egy rendőr szirénázik, és felkér, hogy húzódj le az útról, engedelmeskedned kell neki. Lehúzódsz az út szélére, leállítod a járművet és kiszállsz. Illendően üdvözlöd ( nem tegezed! ), és átnyújtod neki a papírjaid. ( /személyi [név] ; /forgalmi [név] ; /engedélyek [név] ). Ha át szeretne kutatni, akkor felteszed a kezeid ( /handsup ) Olyan is előfordulhat, hogy a rendőr szirénázik, de nem igazoltat, hanem sűrgős helyszínre siet, ekkor csak félre kell húzódni. Ha közúti baleset mellett hajtasz el, állj meg segíteni. Ha nagy a baj, hívd a mentőket: /service medic, de a kötszer segítségével kötelességed segíteni! A gépjárművet az út szélére kell leparkolni, ha tilosban hagyod a járművet, elvontatják és kerékbilincset tesznek rá. A kerékbilincset a rendőrök szedik le, melyért fizetned kell.

Hogyan is ölj meg másokat Rpsen, hogy viselkedj mint áldozat, SEBESÜLT RP!

Ha meg akarsz ölni valakit, okkal kell tenned. Ha nem bízol a képességeidben, hívhatod a bérgyilkost. De ha bízol a képességeidben, és RP-sen elszánt vagy rá, és OKKAL teszed, akkor megölhetsz másokat, de azt is Rpsen kell. A fegyvert /me-vel veszed elő, ha nagyon jól akarsz Rpzni akkor /me-vel lebonyolíthatsz egy emberölést, itt van egy példa: 1.: /me odalép közel a fickó mögé | 2.: /me előveszi a deagle-t, és a hátához nyomja. | Ilyenkor esetleg elmondod neki a gondolataidat és végül.: /me meghúzza a ravaszt, és akkor lelőheted. Ha egy ilyen Rp-s szituációt ki tudsz hozni OKKAL, akkor ez egy jó Rp-s gyilkolás lesz, ahonnan nagyon nehezen lehet kiszabadulni az áldozatnak a /megpróbál segítségével, mivel hiába hajol el, akkor is szinte a hátában van már a fegyver és nem tud kitérni. Természetesen amiért persze bűnhődnöd kell, vagy menekülnöd! Úgy is megölhetsz valakit, hogy mögé sétálsz, köszönsz neki megmondod mi a bajod, fegyvert rántasz és lősz rá, de akkor el is futhat ha szerencséje van. Ez a másik módszer, sokan ezt használják de nem elég Rps. de ezt is csak okkal teheted! De az első megoldás a "legszebb", ha gyilkosságnál beszélhetünk ilyenről... Sebesült RP.: Ez egy olyan fogalom amit nagyon kevés szerveren ismernek. Ez arról szól, hogyha valamilyen sebet szerzel, alkalmazkodnod kell hozzá, nem viselkedhetsz úgy mintha semmi bajod nem lenne. Például ha lábon lőlek nem szaladsz el azt mondva /b-ben, hogy a másik lábadat nem lőttem meg.. Akkoris iszonyatosan fáj a másik lábad és nem is tudsz rálépni. Szóval ha lövöldöznek rád miközben menekülsz gondolj arra, hogy a valóságban nem tudnál csak úgy elfutni.

Hírdetések feladása, dolgok megvásárlása és eladása

Sokszor láthatsz olyan hírdetéseket, melyekben kevés az információ, sok az elírás, a hiányosság. A valóságban ha megnézel egy hírdetést, a feladók törekednek arra, hogy szépen, változatosan "meséljék" el, hogy mit is kínálnak. Ha el akarsz adni egy házat, nem ez a megfelelő hírdetés.: "/ad Házat vennék!" | Ha el akarsz adni egy házat nem ezt kell írnod.: "/ad Eladom a házam csak SMS!". A valóságban azt sem tudják hogy ki vagy mi vagy milyen ház hol mi hány méter.. Ezért ki kell fejtened a hírdetést.: "/ad Házat vennék Los Santosban, lehetőleg nagyot, medencével/jó kilátással." A többi információt úgyis kiírja nekik, hogy mi a neved és a telefon számod.. Ha meg a házadat adod el akkor írj le mindent.: "/ad See Utca 666 eladó, IÁ.: 150,000 FT | Tökéletes kilátás, tengerpart melletti elhelyezkedés" Több információt is írhatsz! Így lesz tökéletes, RP-s hírdető rendszer! Ha meg akarsz venni valamit valakitől, akkor először is meg tudod a számát, a telefonkönyvből amit a 24/7-ben szerezhetsz(/buy [szám] | /number [telefonszám/név]). Aztán felhívod, és egy jól levezetett RP-s beszélgetés után, úgy mint a valóságban megbeszéltek egy találkát, aztán a találkán az árakat, és végig magázod az illetőt, a valóságban sem mész oda tegezni egy idegent, hogy "Cső öcsém frankó a ház adok érte 50 mihályt!" Inkább ezt a módszert választod ott is: "Jó napot kívánok Sajtos Árpád vagyok, én érdeklődtem, szeretném megtudni, hogy még mindig eladó a ház." És így tovább! Az eladónak is normálisan kell folytatni a beszélgetést, de erről írunk lejjebb! Ha illegális szervezetbe akarsz csatlakozni az sem jó, ha hírdetésben teszed közzé, hogy csatlakozni akarsz egy focicsapathoz. Lehet, hogy a végén tényleg egy foci csapat hív fel és hülyének néznek! Az illegális szervezeteknek sem /ad-ba kellene hírdetni a felvételt. Ha illegális szervezetbe akarsz csatlakozni az a való életben is úgy van, hogy elfogad mindenki és valahogy beszerveznek. Ilyen hírdetések, hogy: "/ad Yakuza kaszinó tagokat keres" mind elfogadhatatlanok, mert ilyenkor egy átlag ember azt hinné, hogy pókertársaságba fog csatlakozni, vagy elmehet kaszinózni! Az főleg nem elfogadható, hogy játékon kívül közöljük, hogy mafiáról vagy bármiről van szó, mert akkor kényszerítjük az embereket arra, hogy Mgzzenek és az OOC dolog miatt hívjanak fel IC!

Illemtan

Ha nem a haverjaiddal, ismerőseiddel beszélsz, hanem mondjuk egy rendőrrel, meg kell adnod neki a tiszteletet, tehát: Nem tegezzük, nem kiabálunk trágárságokat, vagy egyéb internetes szlengeket mint a "SÜN" kifejezés! Ha ilyet teszel, azért büntetés jár, OOC bűntetés de lehet hogy IC bűntetéssel megúszod! Ha nagyon mérges vagy, nem Caps Lock-kal, hanem „/s”-sel nyomatékosítod a mondandód. Ha állásinterjúra mész, akkor tisztelet tanúsítasz, és nem tegezel. ( Pl.: „Csá felveszel?” helyett: „Üdvözlöm, az állást szeretném megpályázni”. ), továbbá nem zaklatod a talán leendő főnöködet hírdetésekkel(amik nonosak), értelmetlen telefonokkal. Közterületen nem kiabálunk egymásra trágárságokat, obszcén kifejezéseket, ha mégis, vállald a következményeket! Élő adásban nem káromkodunk, kulturáltan beszélünk, továbbá a 911 hívásban is kultúráltan beszélünk, és a riportereknek is normális smseket küldünk, a valóságban is így teszünk, ha nem akkor bűntetést kapunk. Ha fegyvert tartanak a fejedhez, nem szítod a tüzet tovább, engedelmeskedsz, hogy életben maradhass. Tehát nem kiabálsz nekik trágárságokat, mert ezt az életben sem mernéd megtenni. Ha elrabolnak, nincsen olyan, hogy „/me nevet”, nincsen abban semmi vicces, hogy elraboltak. Ha egy nagy bandával találkozol vagy mafiával akkor sem keménykedsz, mert egyedül vagy, vagy ők többen vannak nálad/nálatok. A tiszteletet meg kell adni!

A lap eredeti címe: „http://wiki.classrpg.net/RolePlay
Személyes eszközök